Rusland

Hier wil ik ooit nog eens naartoe: het Baikalmeer. Het meer is zo groot als België en bevat voldoende zoetwater om aan de drinkwaterbehoeften van de hele wereldbevolking te voorzien voor een periode van 30 jaar. Fascinating. Ik wil er vooral naartoe omwille van de fabelachtige landschappen:

Voor de fotookes: het Aralmeer. Het Aralmeer is op een 50tal jaar gewoon verdwenen, omdat de mens er met zijn lompe tengels aan gezeten heeft. De Russen hadden niet genoeg water, dus hebben ze de twee rivieren die het Aralmeer van water voorzagen, afgeleid om hun land te irrigeren. Het waterpeil zakte langzaam maar zeker, maar het zout verdween niet mee en bleef achter in een kleinere hoeveelheid water. Het zoutgehalte vervijfvoudigde hierdoor, en al het leven in het meer ging dood. Denk aan de Dode Zee, daar leeft ook niets in, om dezelfde reden. Nog wat later bleef er niet genoeg water meer over en toen bleef er dus gewoon droog zout achter, dat door de wind weggeblazen werd – en terechtkwam in drinkwaterbassins, en op akkers en velden. Daardoor werd het onmogelijk om nog iets te kweken. Een catastrophe, zowel op het gebied van natuur als economie, quoi. Het is onvoorstelbaar dat dit meer in 1960 het vierde-grootste meer ter wereld was.

Hoe raar moet het niet zijn om volledige schepen uit de grond te zien steken?

Scheepje

Maar allez: het blijkt daar al ietskes beter te gaan, er zijn dammen gebouwd en het waterpeil is 2 meter gestegen. Het meer zal wel nooit meer worden wat het vroeger was, maar de lokale bevolking kan er toch al terug in gaan vissen. Gotta check it out some day.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: