Hou zee

Vandaag, zo dacht ik gisteren, is het een mooie dag om naar zee te gaan. Helaas mag in het overgereguleerde Belgenlandje niets meer. Een hond op het strand, ha neen, niet toegelaten, je weet nooit wat voor ravages die monsters allemaal zouden kunnen aanrichten. Maar nét over de grens, bij onze noorderburen in Cadzand, daar mogen er tot 1 juni wel honden op het strand. We waren in Holland, tussen de Hollanders (obviously), Duitsers, Belgen, Franstaligen (Walen of Fransen, I dunno), Polen, Italianen, en watweetiknogallemaal, en ons Mona heeft heel de tijd los gelopen. Ze heeft niémand gebeten, ze heeft niemand zijn handdoekske stukgebeten, ze heeft geen kindertjes pijn gedaan, ze heeft niet openlijk gecopuleerd met andere honden, niets van dat alles. Ze heeft zich gewoon geamuseerd door 734 keer het water in en uit te lopen en stokjes te apporteren. Gééstig! Er liepen daar veel hondjes en honden rond, en er is niet gevochten (het overgrote deel waren labradors, en die kunnen hunder toch niet weren).

Maar waar ik eigenlijk wou over zagen is dat den Belg het weer opportuun vond om met z’n allen tegelijkertijd op de E40 te gaan stilstaan. De eerste keer omdat er een auto stilstond op de pechstrook. Een ordinaire panne, maar toch wou iedereen zien of er misschien geen ongeluk gebeurd was. Dat kan de mens namelijk niet aan zich voorbij laten gaan, de kans om een geblutste auto te zien staan, of misschien zelfs wat bloed te zien! Ik word daar mottig van. Niet van bloed, wel van mensen die alleen maar aan zichzelf denken en niet aan de duizenden anderen die door hém in de file staan. Wat verderop alweer file. Ik heb dan maar redelijk snel de moeite opgegeven en heb de E40 gelaten voor wat hij was. Dwars door Vlaanderen dan maar! En daar ben ik tot de constatatie gekomen dat België eigenlijk nog een mooi land is. Richting Maldegem, Waterschoot, Eeklo, daar is het nog mooi groen, ideaal om een te gaan wandelen. Als je altijd in ‘het stad’ verblijft (eender welke stad), en je altijd verplaatst via autosnelwegen, dan heb je de indruk dat Vlaanderen volgebouwd is, maar dat is niet zo. We hebben hier alleen last van lintbebouwingen, door een ondoordachte bouwpolitiek van onze grootouders: alles wat zich langs een straat bevindt mag hier volgebouwd worden, wat dan leidt tot een onzichtbaar ‘hinterland’, uiteraard. Dus als er nog velden en bossen zijn dan zie je ze niet omdat er huizen in de weg staan. En lélijk dat dat is! Gelukkig is de discussie geopend en worden we misschien binnenkort allemaal Hollanders. We kunnen er nog wat van leren, zo hier en daar.

En Cadzand is mooi:

Geen hoogbouw, neen neen, van op het strand zie je alleen de duinen, en daarachter ligt er een mooi dorpje met heel veel groen. Wat is het toch met Belgen dat ze alle groen willen uitroeien? Beton! Dat moet je tenminste niet onderhouden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: