Goed zo

6 miljard euro well spent:

Deeltjesversneller ligt opnieuw stil

 

De grootste deeltjesversneller ter wereld heeft opnieuw problemen. Dat maakte het in Génève gevestigde Europese onderzoeksinstituut CERN zaterdag bekend. Het onderzoek op het instituut was vrijdag na een week van averij weer opgestart.

De versneller werd op 10 september in gebruik genomen en werd acht dagen later korte tijd stilgelegd omdat een transformator niet werkte. Zaterdag trad in de 27 kilometer lange tunnel waarin protonen op elkaar worden afgevuurd een groot heliumlek op, volgens CERN waarschijnlijk doordat de bedrading tussen twee magneten defect raakte. 

Het zal zeker twee maanden duren om het probleem op te lossen, zei CERN-woordvoerder James Gilles. 

De deeltjesversneller is een 27 kilometer lange tunnel onder Franse en Zwitserse grond bij Genève. De bouw duurde tientallen jaren en kostte meer dan 6 miljard euro. De botsingen tussen deeltjes moeten zorgen voor een soort mini-oerknal. Door het ontstaan van het heelal ongeveer veertien miljard jaar geleden na te bootsen, hopen de wetenschappers de elementen te ontdekken waar het universum uit bestaat. 

Konden ze dat geld niet in iets anders steken? Ik zeg maar wat: het milieu? Kanker- of aidsbestrijding? Die miljoenen mensen die honger hebben/onder de armoedegrens leven? Of dichter bij huis: het repareren van ruggenmergletsels? Neen, ze willen liever een mini-oerknal simuleren.

Advertenties

3 responses to “Goed zo

 • bram

  dat vind ik wel een zeer kortzichtige reactie. Zulk onderzoek moet er zijn en zal ons en de mensheid alleen maar vooruit helpen. Het feit dat jij nu deze blogpost schrijft in je warm huisje achter je laptopje met draadloos internet is ook alleen maar omdat er mensen zijn die ooit gedacht hebben, laat ik dat geld nu eens steken in het onderzoek van “whatever” in plaats van kanker, armoede, milieu , …. Misschien ontdekken ze wel iets waardoor ze iets ontdekken waarvan ze dan ontdekken dat ze iets nieuw kunnen ontdekken dat binnen zoveel jaar al uw bovengenoemde problemen oplost. Alwaar het maar ééntje 🙂

 • rendv

  God ja, dat klopt uiteraard wel. 99% van de medicijnen zijn toevallig uitgevonden – eerst was er het medicament en toen ging men op zoek naar een toepassing. Cola was eerst een medicijn maar is toen iets anders geworden.
  Mijn post kwam gewoon uit frustratie: ze spenderen daar een bedrag met meer nullen dan ik kan bevatten, en dan gaat hun gizmo stuk. Ik verwachtte gewoon niet dat het ding zo snel al zou begeven.
  En on the other hand: het is allemaal de schuld van de pers: vroeger wist men niet eens van zulke uitvindingen af, laat staan van hun defecten. 🙂

 • bram

  lol, zo kundet ook zien 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: