Tinternet

Sociaal netwerken, professioneel netwerken, voice over ip-en, webradioën, ik haal echt het onderste uit de internet-kan. Ik ben een fervent Facebook-checker (ik vind niet dat ik een “gebruiker” ben, ik kijk alleen of ik berichtjes heb of nieuwe friends-requests, al de rest is irritant),  maar of ik er echt het nut van inzie? Weet ik niet echt. Ik vind het wel leuk dat ik een herinnering krijg als de due date nadert voor een feestje waarop ik uitgenodigd ben. Iedereen die festiviteiten organiseert zou die ‘events’ toestand moeten gebruiken. Voor de rest denk ik dat dit wel klopt: wie heeft er in godsnaam aktief contact met iedereen in zijn Facebook vriendenkring? Niemand toch? Ik heb er denk ik intussen een 400-tal, Facebook-vriendjes, en ik denk dat ik er zeker 390 tenminste al in het echt ontmoet heb. Een tiental virtuele vrienden ken ik alleen van op tinternet. Maar met hoeveel mensen onderhoud ik contact, in de vorm van zoiets als eens per maand bellen/mailen/smsen/pint gaan drinken? Een 30-tal? Dat zal al heel veel zijn, denk ik.

Be that as it may, Facebook is ook maar geestig zo lang er interactie is. De dag dat er geen berichtjes meer binnenkomen kap ik ermee. Ik heb net toch weer iets leuks ontdekt, waardoor ik weer eventjes met Facebook ga spelen: Socialistics! Verdeel je netwerk in taartdiagrammen! Daar leren we weer leuke dingen: hoe oud mijn contacten zijn, waar ze wonen, wat hun view on politics en religion is, welk geslacht het meest voorkomt edm. Allemaal zeer interessante info dus. Zo zie ik dat mijn vrienden/kennissen grotendeels in Gent of in Ghent wonen: bijna de helft. En dat terwijl ik al twee jaar niet meer in Gent of Ghent woon. Ik zie ook dat er iemand uit mijn kennissenkring in Zuid-Korea woont. ik zou niet weten wie, en jammer genoeg kan je niet doorklikken om te weten wie het is. Raar, het ziet er allemaal redelijk Crystal Reportachtig uit: vis de info mits bepaalde criteria uit een databank en zet het in een pie chart. Als ze weten dàt er iemand in Zuid-Korea woont kunnen ze ook weten wie dat dan wel moge wezen. Of zou dàt een privacy issue zijn? Voor wie wil spelen: 10 tips om Facebook te manipuleren.

socialistics

Ik doe het allemaal, die webdingen, en ik heb de laatste paar jaar niet veel nieuws meer ontdekt. Veel varianten op hetzelfde thema, dat wel. Net kreeg ik nog een uitnodiging voor Badoo, alweer een social networking site. Zit daar nog iemand op te wachten? Netlog is ook al een paar keer gepasseerd, maar die vind ik vies. Je kan zonder een account aan te maken of zonder ‘vriendje’ te worden zomaar de profielen en foto’s van anderen gaan bekijken, dat is er een beetje over, vind ik. Die site is me ook al iets te vaak geassocieerd met dirty old men die gaan cruisen voor jonge meisjes. En jongens. Dat hoort er ook altijd bij, begrijpe wie kan. Ik krijg er een voos gevoel van, van die hele netlog.

Voipdiscount dan: de betere versie van Skype, als je het mij vraagt. Koop 10 € krediet en je krijgt er 120 dagen gratis bellen naar elfendertig landen bij. Ik moest net nog nieuw krediet kopen, en ik ben tot de constatatie gekomen dat ik mijn visa info niet meer moet ingeven: éénmaal volstaat, en dan onthouden ze dat wel. Vriendelijk hoor van die mensen, maar ik weet niet of ik dat wel wil, dat zij mijn visa gegevens bijhouden. Okee, ik ben niet zo naïef om te geloven dat het elders anders is, maar toch. Aan de andere kant, wat kan er gebeuren? Als iemand mijn Voipdiscount-account hackt, dan kan hij zonder mijn visakaart te hebben krediet bijkopen. Voor 10, 25 of 50 €. En dan kan hij ook nog 120 dagen gratis bellen met mijn account. Woeptidoe.

Maar toch. Toch.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: