Ecologie en zo

Wij wonen in een goed geïsoleerde woning. Geen passiefhuis, maar een op het zuiden gerichte woning met dubbel glas. We hebben zelf alle gaten en kieren aan ramen en deuren dichtgemaakt met isolatiespul van bij de doehetzelf. Vorig jaar hebben we, ondanks de strenge winter, weinig stookolie gebruikt om warm te blijven. Het kan altijd beter, maar bij ons geen verhaal over hoe we geen nieuwe ramen kunnen steken omdat we elk jaar al ons geld moeten investeren in mazout. En aan de personen in die situatie, dààrvoor zou ik al eens een leningske overwegen, 5000 liter per jaar is toch wel héél erg veel. Die lening betaalt zichzelf toch af, met wat je uitspaart en zo?

We rijden met een zuinige, relatief propere wagen. Geen Prius, maar die zijn ook helemaal niet zo milieuvriendelijk als ze beweren te zijn. Bij het fabriceren van die wagens wordt er namelijk tweemaal zo veel energie verbruikt als bij het creëren van een ‘gewone’ auto. En waar gaan die batterijen naartoe aan het einde van de rit? OK, je geeft een goed teken naar de buitenwereld toe (ik ben groen!), maar hoeveel helpt het nou echt? Het enige wat helpt is de auto niet meer gebruiken, of toch zo weinig mogelijk. We nemen dus de trein naar het werk.

We zijn geen grote vleeseters. Geen vegetariërs, neen, maar we eten geen groot vlees. Niet veel vlees bedoel ik. We moeten niet, zoals heel veel Belgen, elke dag een stuk vlees op ons bord hebben, of we hebben het gevoel dat we niet gegeten hebben. Neen, met een pasta met pesto doe je me meer plezier.

Ik heb in huis hier en daar ‘stekkerclusters’ . Ik heb mijn oude verdeelstekkers vervangen door stekkers met een ‘aan en af knop’, en ik zet dus een aantal dingen tegelijk uit als ik ze niet meer gebruik (meestal gewoon ’s avonds). Vooral audio en videosystemen met een sluimerstand zet ik hiermee volledig uit. We hebben ook zoveel mogelijk spaarlampen, en ik ben ervan overtuigd dat het geheel aan zuinigheidsmaatregelen wel wat oplevert op de maandelijkse energiefactuur (of bij de eindafrekening), aangezien we redelijk ver onder het door Electrabel bepaalde gemiddelde gezinsgebruik zitten.

Ik composteer ons tuinafval of ik breng het naar het containerpark, alwaar ik dan nog moet betalen ook voor het milieuvriendelijk verwerken ervan. Maar ik doe liever dat dan het in de fik steken zoals mijn achterburen het doen. Je zal me ook nooit kunnen betrappen op het sluikstorten van welk afval ook, en ik zal me altijd kwaad maken over mensen die wel sluikstorten, of het nu om een oude matras, frigo, tv, of sigarettenpeuk gaat. Hou de wereld toch eens proper, mensen. Je wil zelf ook niet in het vuil zitten, waarom moeten anderen dan met jouw vuil geconfronteerd worden?

En nu gebruiken we ook de Ecover produkten. Niet goedkoper, maar wel beter voor je huid en voor het milieu. Of daar gaan we toch van uit. Ik ben niet heiliger dan de paus, ik hou ook van wat luxe hier en daar en ik ga niet beginnen douchen met koud water, of beter nog, helemaal niet meer douchen want dat verbruikt water.

Er is hoe dan ook niets mis met een beetje awareness. Denk eens na voor je iets koopt of doet dat misschien zuiniger of efficiënter kan op een andere manier.

En nu lees ik dit. Al mijn efforts voor niks geweest, met die huisdieren hier. Ofwel: had ik geen beesten gehad, ik had met een dikke vette 4×4 kunnen rijden! Mocht ik de centen gehad hebben om hem te kopen, that is. En de wil om met zo een patserbak te rijden. Ook al ben ik een beetje van een autofanaat, het schuldgevoel is groter dan het verlangen om met een gasguzzler te rijden.

Advertenties

3 responses to “Ecologie en zo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: