Stevia

Vorig weekend gekocht in den Auchan: Danone joechoert gezoet met stevia! Zie ook die mannen hun site. Zeer interessant vind ik dit: “the extract sweetens 200- to 300-fold more powerfully than conventional sugar, while remaining calorie-free”. Ik had al lang geleden van stevia gehoord maar dit is de eerste keer dat ik zie dat ze het in een produkt stoppen dat wij hier dagelijks eten. Stevia is puur natuur, en dus geen geraffineerde rotzooi of erger: chemisch vergif zoals aspartaam. Je wordt er met andere woorden niet ziek van (aspartaam – granted, indien ingenomen in relatief grote hoeveelheden), en je wordt er ook niet moe van (suiker, jawel – probeer maar eens een paar dagen een suikervrij dieet aan te houden, you’ll see). Stevia is met andere woorden een gezonde zoetstof, die voor zover ik weet ook gebruikt kan worden door diabetici. En nu dus te koop in Frankrijk.

Dit vind ik dan ook bitterzoet (funny but not haha funny):
– Outside of South America, Stevia extracts have been consumed in Asia for decades. Their food safety was confirmed by the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) in 2008, and, more recently, by the European Food Safety Authority (EFSA) in April 2010, thus affording prospects of new markets.

Voor de goede verstaander: de suikerlobby heeft decennialang onze tanden helpen verwoesten en onze lichamen afhankelijk gemaakt van een tegennatuurlijk product, ze hebben suiker toegevoegd aan de meest onwaarschijnlijke produkten (sla? really?), ze hebben ons neerslachtig en vermoeid gemaakt zonder dat we wisten waarom (de verslaving), maar suiker, dat is al decennialang een ‘safe for consumption’ produkt. Stevia echter, een onschuldig bloemetje, daar gaan ze nu, eeuwen nadat het ontdekt is, eens groen licht voor geven. “Thus affording prospects of new markets”, dat spreekt. Ik hoop alleen dat die yoghurt met aspartaam genoeg gekocht wordt of het is volgend jaar al uit de handel.

En dat van die vermoeidheid en neerslachtigheid wordt precies ook doodgezwegen, maar het is makkelijk te verklaren. Je lichaam heeft weinig suiker nodig en al zeker geen geraffineerde variant, maar toch krijg je het spul constant te verwerken. Suiker geeft je een snelle ‘opkikker’, je krijgt een boost in je energiepeil, maar dat zakt weer weg naar normale waarden van zo gauw de suiker uitgewerkt is. Op de duur is je lichaam de hogere energie zodanig gewoon dat de normale waarden ‘abnormaal’ aanvoelen, en je terug suiker nodig hebt om verder te kunnen. Wat in onze maatschappij geen enkel probleem is, er staat namelijk een snoep- of frisdrankautomaat op elke hoek van elke straat. Iedereen heeft het over ‘ontgiften’, maar eigenlijk zou je ook moeten ‘ontsuikeren’. Het eerste wat je zal voelen is verzwakking, zonder suiker voel je je een beetje slappekes, en de trage suikers waar je soms van hoort (fruit, een banaan zit vol goeie suiker) helpen niet, of zo lijkt het toch. Na een tijdje word je draaierig, en nog wat later volgt er een stekende hoofdpijn. Pure detox is dat. Ik doe verwoede pogingen om er van af te geraken – of toch minstens eens een paar weken sugarfree te bestaan, maar het is vre-se-lijk moeilijk. Gewoon door gelijk welke stad lopen moet ongeveer zijn zoals iemand die probeert te stoppen met roken en drinken in een vol café zetten – met een portefeuille vol geld en grote dorst en goesting in een sigaret. Het vervelende is dat suiker niet gezien wordt als een verslavende drug, én dat niemand begrijpt waarom je een volledig suikervrije periode wil inlassen. Iedereen grijpt maar naar snacks en desserts en koffekoeken, maar dat valt pas op wanneer je de habit probeert te kicken. Dàn pas zie je hoe abnormaal het geworden is om geen suiker te eten/drinken. Ik zou graag eens een paar weken gewoon géén suiker innemen, maar volgens mij kan dat gewoon niet omdat je niet weet waarin het allemaal zit.

Mijn dieet zou iets kunnen zijn als:

* ontbijt: boterhammen met kaas of hesp, met melk of water
* middagmaal: anything, als er maar geen suiker in zit. Als dessert een appel of een banaan
* avondmaal: boterhammen met kaas of hesp, met melk of water

Boring as hell, ik zie het al. Dat hou ik onmogelijk vol, met een zwangere vrouw in huis (en dus kasten vol lekkers).

Voor mensen die wat meer willen weten over aspartaam, en die anderhalf uurtje kunnen missen: klik hier voor een interessante documentaire.

O, en is dat van die tandartsen niet wat hypocriet? Romelo Lukaku mag geen reclame maken voor snoep want dat is slecht voor de tanden en hij maakt ook al reclame voor tandenpoetsen en dat is niet ethisch verantwoord. Seriously, dudes?

1. Kinderen houden van snoep. Zou een slogan als ‘geniet, maar met mate’ niet beter passen?
2. Snoepen kan geen kwaad als je maar je tanden twee tot drie keer per dag poetst, niet? Maar niet meteen na het snoepen of je poetst je glazuur naar de verdommenis, kindjes!
3. Gaatjes in tanden, is dat niet, like, jullie core business?

Advertenties

One response to “Stevia

  • i.

    ik krijg binnen de vijf minuten migraine van twee slokken frisdrank met aspartaam. en ge moogt dat niet drinken als ge zwanger zijt.
    Mij maken ze niet wijs dat aspartaam niet ongezond is, daar heb ik zelfs geen documentaire voor nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: